"Wahai orang-orang yang beriman! Masuklah ke dalam islam secara KESELURUHAN dan janganlah kamu ikuti langkah syaitan. Sungguh, ia musuh yang nyata bagimu." (2:208)

08 February 2012

Picture of The Year 2011

Bismillahirrahmanirrahim.

Sebenarnya hari tu rasa terpanggil untuk join Picture of The Year 2011 contest yang dianjurkan oleh seorang batch-mate saya. Saje suka-suka mengisi masa. Tetapi rupa-rupanya masa saya sangatlah terisi sehinggakan tidak sempat untuk menyempurnakan entri ini. Huhu. Tadi cuba buka page dia kot-kot la masih dibuka, boleh lah hantar, tapi rupa-rupanya dah tutup. Takpa lah, nak buat jugak. Sebab sebenarnya nak share dengan semua orang, picture of the year 2011 bagi saya. Ya, gambar di bawah ini :)


Kenapa gambar ini?

Saya sangat suka tengok gambar ni sebab gambar ni akan mengingatkan saya pada Aidilfitri 2011. Raya pertama kepulangan dari Rusia. Raya kali ini raya yang meriah dengan kehadiran saudara-mara. Yang jauh, yang dekat. Semuanya ada. Seronok melihat muka adik-adik yang makin besar, yang sudah besar semakin matang, yang dewasa berumah tangga dan bercahaya mata, yang tua makin muda (acewwah.hehe) Besar rasanya hati ini melihatkan saudara-mara sihat walafiat, harmoni semuanya. Berlatar belakang rumah pusaka yang tidak lagi didiami lagilah menggamit memori di hati :')

Besar keluarga, besar tanggungjawab

"Wahai orang-orang yang beriman! Peliharalah dirimu dan keluargamu dari api neraka yang bahan bakarnya adalah manusia dan batu; penjaganya malaikat-malaikat yang kasar, dan keras, yang tidak durhaka kepada Allah terhadap apa yang Dia perintahkan kepada mereka dan selalu mengerjakan apa yang diperntahkan." (At-Tahrim : 6)

Ya, besar keluarga, besar juga tanggungjawab. Yang bermain-main, berlegar-legar di fikiran saya. Tidakkah kita takut mendengarkan kata-kata Allah yang tidak ada keraguan padanya? huhu. Kalau difikirkan diri sendiri dan keluarga dalam situasi di atas, memang meremang bulu roma. Taknak bayang langsung!

Kata-kata Allah adalah yang paling benar sekali. Benar, jika kita tidak memelihara diri dan keluarga, itulah gambaran yang akan terjadi di akhirat kelak. Cuak tak cuak tak? Huuuuu~

Takutlah kita akan azab-Nya nanti. Maka, peliharalah diri kita terdahulu agar kita pula dapat memelihara keluarga kita.

Wahai sahabat, wahai teman

Peliharalah diri kita dengan memelihara solat kita, puasa kita, ibadah kita..
Peliharalah diri kita dengan memelihara pergaulan kita, kehormatan kita, akhlak kita..
Peliharalah diri kita dengan memelihara hati kita, akal kita, tubuh kita..
Yang penting sekali, peliharalah diri kita dengan memelihara aqidah kita..

La ilaha illallah, muhammadur rasulullah.

Syahadah yang perlu disertai dengan iman dan amal. Bukan sekadar kalimah yang biasa disebutkan.

Nak jadi baik, jangan sorang-sorang. Jadilah baik beramai-ramai, bersama-sama.

Syurga idaman

Syurga menjadi idaman setiap insan di muka bumi ini. Tapi, syurga itu akan lebih indah dan bahagia kalau keluarga kita pun ada sama. Tidakkah begitu? 

Setibanya kita di pintu syurga, kita melihat adanya ibu dan ayah kita, adik-beradik kita di samping mereka. Di belakang pula berdirinya saudara-saudara yang kita kasihi. Toleh ke kanan pula, kita lihat sahabat kita turut bersama di syurga Ilahi. Dia juga bersama-sama keluarganya. Toleh ke kiri juga kita lihat situasi yang sama. 

Semua orang senyum gembira, bahagia, tenang. 

Bila ditoleh pula ke belakang, pintu syurga hampir tertutup dan dari sipi-sipi ternampak neraka yang Allah kata bahan bakarnya adalah manusia dan batu. Kemudian  dijaga oleh malaikat-malaikat yang kasar dan keras.

Sungguh, bayangan manusia tidak mungkin mencapai apa yang sebenarnya Allah sediakan di akhirat kelak. Kalau kita sudah pun dapat membayangkan keindahan syurga itu, ketahuilah, di akhirat kelak, syurga Allah itu jauh lebih indah daripada apa yang kita bayangkan. Berganda-ganda, teramat sangatlah indah :)

Kita semua punya akal kan? Kita semua punya hati kan? Kita semua punya keluarga kan?

Tepuk dada, tanyalah iman :)

Wallahualam.

No comments:

Post a Comment