"Wahai orang-orang yang beriman! Masuklah ke dalam islam secara KESELURUHAN dan janganlah kamu ikuti langkah syaitan. Sungguh, ia musuh yang nyata bagimu." (2:208)

22 February 2013

"Inilah saya, anda siapa?"

Bismillahirrahmanirrahim.

Sering kali, bila diminta untuk memperkenalkan diri, jawapan kita pastinya, "nama saya ernisha binti saib, boleh panggil nisha. asal shah alam, belajar kat Moscow etc etc"

Ingin saya bawa sebuah kisah mengenai seorang tokoh yang saya sangat kagumi.

Ini kisah beliau.

Seorang wartawan bertanya tentang dirinya dan meminta beliau memperkenalkan dirinya sendiri kepada orang ramai. Beliau berkata,

"Saya adalah seorang pengembara yang mencari kebenaran. Saya adalah manusia yang mencari erti sebenar kemanusiaan. Saya adalah seorang warganegara yang mengimpikan sebuah negara yang dihormati, merdeka, tenteram dan hidup harmoni di bawah naungan islam yang murni.

Saya hanyalah ibarat seorang yang memahami rahsia hidupnya. Justeru dia berseru: Sembahyangku, ibadatku, hidupku dan matiku hanya untuk Allah tuhan sekalian alam, tiada yang mempersekutui-Nya. Inilah yang diperintahkan kepada saya dan saya salah seorang yang menyerahkan diri.

Inilah saya, anda pula siapa?"

Tokoh ini adalah Imam As-Syahid Hasan al-Banna.

Ajukan soalan yang sama pada diri anda. Siapakah anda?


No comments:

Post a Comment