"Wahai orang-orang yang beriman! Masuklah ke dalam islam secara KESELURUHAN dan janganlah kamu ikuti langkah syaitan. Sungguh, ia musuh yang nyata bagimu." (2:208)

06 December 2011

Di Luar Winter, Di Dalam Spring

Bismillahirrahmanirrahim.

Sem ini saya kembali bercucuk tanam :D

Bercucuk tanam?

Ya, saya bercucuk tanam. Saya menanam pokok. Hihi.In other words, gardening :) Saya sangat sukakan pokok dan suasana yang hijau sebab di rumah saya di Malaysia, mak dan ayah saya menanam macam-macam pokok.

Tapi di sini, hanya satu jenis tumbuhan yang baru saya hadirkan di rumah ini. (Nanti nak tambah lagi)

Tadaaa! Ni lah pokok saya. Saya tak sempat nak mengambil namanya di tag harga hari tu :( Sebab namanya cukup moden dan panjang. Tapi bagi saya, ia adalah seperti ros mini.


                                     
Alhamdulillah, Ros Mini saya hidup subur sekarang :) Kalau anda perasan ayat saya awal-awal. Saya "kembali" bercucuk tanam. Maknanya, dulu saya pernah bercucuk tanam, berhenti dan sekarang saya bercucuk tanam kembali.

Eh, cam skema lak bercucuk tanam. Huhu.

Ya, saya pernah tanam pokok sebelum ni. Lebih tepat lagi, menyemai benih. Benih cili :D

Kenapa benih cili? Sebab cili di Rusia mahal dan tak cukup kaww. Hihi. Dengan semangat yang membara, saya pergi membeli tanah, pasu dan bekas penyiram. Benih saya menggunakan benih cili daripada cili kering.

Maka saya pun memulakan kerjaya sebagai petani :D

Setiap pagi saya akan menyiram semaian saya. Sampai buat sticky note dekat almari supaya saya tak lupa. Ya lah, nak pastikan cukup semuanya. Air, nutrien, cahaya.

Lama kelamaan ia mula tumbuh. Tumbuh? Macam tak sesuai pulak perkataan ni. Maklumlah, bukanlah orang gardening sangat. Ignore je lah perkataan-perkataan yang macam pelik ye (^_^)

Seronok sangat tengok pokok ni berjaya hidup. Subur. Berlumba-lumba untuk mendapatkan yang lebih, untuk tumbuh lebih tinggi.

Suatu hari, ketika mentadabbur Buku Allah (Al-Quran), saya terjumpa satu ayat yang buatkan saya terhenti.

"Pernahkah kamu perhatikan benih yang kamu tanam? Kamukah yang menumbuhkannya ataukah Kami yang menumbuhkan?" 
(Al-Waqi'ah : 63-64)

Memang tersentap. Selama ini, from the first moment saya semai benih tu, saya hanya berfikir secara saintifik apa yang ia perlukan, air, udara, cahaya. Air, udara, cahaya. Air, udara, cahaya. Itu yang saya duk ulang ulang. And then nutrien. Saya fikirkan pasal persaingan untuk mendapatkan lebih nutrien. So ada yang tinggi, ada yang rendah. Dan ada juga yang tidak mampu hidup. Semua yang saintifik. Semua yang kita belajar zaman sekolah dulu, sejak Darjah 4 lagi. Subjek Sains.

Saya terlupa akan satu kuasa yang lebih besar iaitu Allah. Terlupa akan kuasa Allah yang menghidupkan sesuatu dari yang mati. Seperti yang kita belajar dulu, benih adalah non-living thing. Dan kemudian apabila ia mula hidup dan tumbuh menjadi sebatang pokok, ia kini menjadi living thing. Bukankah hanya Allah yang mampu menghidupkan dari sesuatu yang mati?

Dan yang menghidupkan benih itu adalah Allah. It's as simple as that. Tapi saya terlepas pandang kerana terlalu asyik dengan eksperimen sains pada zaman sekolah dulu :( Entah saya mulakan dengan Bismillah ke tak. Tak ingat. Huhu.

Astaghfirullah. Kita terlalu fikirkan ilmu yang duniawi tanpa mengingat kuasa-Nya yang Agung. Kuasa-Nya yang Maha Mencipta lagi Maha Menghidupkan.

Sebenarnya, kita memang memerlukan ilmu itu. Sangat memerlukan ilmu. Kerana daripada ilmu itulah kita dapat mengenal kuasa Allah. Mengenal bagaimana Allah memulakan suatu penciptaan. Dan daripada ilmu itulah kita sebagai hamba-Nya sepatutnya berfikir akan kebesaran Dia. Ilmu itu juga daripada Dia kan?

Allah sangat suka dan sayang kepada hamba-Nya yang suka berfikir. Tetapi, bukan sekadar dengan hanya berfikir ketika belajar, berfikir menyelesaikan masalah, tetapi yang sebenarnya berfikir mengenai ciptaan dan kebesaran-Nya, berfikir mengenai betapa hebatnya Dia. Sebab itu Allah kata,

"....Dan bertakwalah kepada-Ku wahai orang-orang yang mempunyai akal sehat!" 
(Al-Baqarah : 197)

Orang yang mempunyai akal yang sihat pasti akan nampak kebesaran Allah Yang Maha Esa dan sepatutnya bila itu berlaku, oramg itu akan bertambah keimanannya kepada Allah SWT. 

Makanya, bila kita menuntut ilmu-Nya (sains pun ilmu Allah) berfikirlah akan ciptaan dan kebesaran-Nya. InsyaAllah akan lebih berkat ilmu itu malah menambah keimanan kita kepada Dia.

Ya, ini pengajaran dan peringatan buat diri saya. Kita ni sering lupa kan. Huhu. 

Wallahualam :)

No comments:

Post a Comment